N** A** F****** I*******'s avatar'
N** A** F****** I*******5 bulan yang lepasAbout Offer Letter

Boleh ker call HR untuk tanya tentang offer letter update walaupun HR telah call kita mengatakan kita bakal diterima kerja?

Pada 10/1/24, HR ada menghubungi saya mengatakan bahawa saya bakal diterima kerja namun masih dalam processing dan HR juga meminta saya agar tidak mencari kerja lain dahulu kerana kemungkinan saya akan masuk kerja pada bulan 2 ini memandangkan ada project ongoing untuk position saya nanti. Namun begitu, sekarang telah masuk satu bulan 5 hari (15/2/24) namun HR masih belum menghubungi saya untuk menyatakan tentang offer letter update. wajarkah untuk saya menghubungi HR tersebut? Btw, tarikh saya interview adalah pada 27/11/23 dan baru mendapat respon balas pada 10/1/24
0
Nor Farisha's avatar'
Nor Farisha5 bulan yang lepas
Ya, boleh menghubungi HR untuk mendapatkan kemas kini tentang surat tawaran walaupun mereka telah berhubung dengan anda sebelum ini. Walaupun HR memberitahu anda bahawa anda akan diterima bekerja, tetapi jika telah berlalu lebih dari sebulan dan anda masih belum menerima kemas kini, adalah wajar untuk anda menghubungi HR untuk mengetahui perkembangan terkini. Anda boleh memberi tahu mereka bahawa anda bersedia untuk memulakan kerja pada bulan Februari seperti yang mereka nyatakan sebelum ini. Jika tiada sebarang perkembangan selepas meminta kemas kini, anda boleh meminta penjelasan mengenai kelewatan tersebut dan jika ada apa-apa dokumen atau maklumat yang mereka perlukan daripada anda. Komunikasi adalah penting dalam proses pengambilan pekerjaan, oleh itu, jangan ragu untuk menghubungi HR semula untuk mendapatkan maklumat yang anda perlukan.
0