N** s******'s avatar'
N** s******•1 hari yang lepas inMauTanya

pertanyaan untuk kepastian

Nak tanya sekiranya saya baru bekerja dalam masa sebulan lebih dan saya berikan notis berhenti 24 jam atas alasan tertentu , adakah saya tidak berhak mendapatkan gaji ter... Baca lagi
0
N**** A** R****'s avatar'
N**** A** R****•2 hari yang lepas inMauTanya

Tak boleh pergi luar negara aada tunggakan ptptn

Saya baru dapat kerja di syarikat jepun sebagai product engineer…mmg masa interview dia kata akan ulang alik training di jepun…baru2 ni saya kena pergi jepun tapi tak bol... Baca lagi
0
S*** K********'s avatar'
S*** K********•3 hari yang lepas inMauTanya

Anak kena hfmd dapat quarantine order

Saya ada anak umur 2 tahun tapi kena hfmd dan ada dapat quarantine order dari kkm selama 10 hari. HR ada call bagitau akan tolak 10 hari dari annual leave saya sebab quar... Baca lagi
0
Sheikh Mohammad Owais Qarnie's avatar'
Sheikh Mohammad Owais Qarnie•3 hari yang lepas inMauTanya

Diberhentikan serta merta tanpa notis

Assalamualaikum..saya ingin meluah & bertanya..Saya dibuang kerja kerana bergaduh..dikatakan yg pergaduhan kami dirakam & viral tapi saya sendiri belum nampak lag... Baca lagi
0
S*** K********'s avatar'
S*** K********•3 hari yang lepas inMauTanya

Boleh ke kerja dua kerja dalam masa yang sama?

Kalau saya ada kerja full time tapi WFH adakah ia akan jadi masalah kalau saya ada kerja full time tempat lain juga? Maksudnya adakah saya akan ada 2 caruman KWSP dan SOC... Baca lagi
0
N******** S*****'s avatar'
N******** S*****•4 hari yang lepas inMauTanya

Reject Confirmation Letter

assalamualaikum and hi, saya dah kerja kat company ni 5 bulan lebih so masih dalam prohibition and next month 6 bulan dah kerja so akan dapat confirmation, boleh ke saya ... Baca lagi
0
N******** F****** A**** K****'s avatar'
N******** F****** A**** K****•5 hari yang lepas inMauTanya

Cuti Hospitalisasi Melebihi 60 Hari Untuk Rawatan Kanser

Salam semua saya nak tanya sangat sangat tentang hospitalization leave. HL saya 60 hari tapi dalam kes saya, saya ada cancer jadi saya ada recovery after operation kemudi... Baca lagi
0
M******* N**** b** M*****'s avatar'
M******* N**** b** M*****•1 minggu yang lepas inMauTanya

adakah sudah lambat ?

hai saya nak tanya, saya skrg 26 (2024) habis degree dlm o&g tapi saya bekerja dikilang biasa. dalam hati ni, jika ada rezeki nak cebur bekerja di syarikat yg related... Baca lagi
0
S*** K********'s avatar'
S*** K********•1 minggu yang lepas inMauTanya

Hantar resume di pondok pengawal

Hi semua, nak tanya pendapat adakah valid cara mohon kerja dengan tinggalkan resume secara hard copy pondok pengawal keselamatan kilang untuk diberikan kepada hr??

 
0
N**** A** R****'s avatar'
N**** A** R****•1 minggu yang lepas inMauTanya

Majikan potong gaji sebab tak bagi MC

Salam saya nak tanya boleh ke majikan potong gaji saya selama dua hari sebab saya tak bagi surat mc pada hr?

 
0
N**** A** R****'s avatar'
N**** A** R****•1 minggu yang lepas inMauTanya

Berapa lama notis dalam probation period

Hi, saya nak tanya berapa lama notis diperlukan kepada pekerja yang masih dalam proboation period?

Adakah notis 1 bulan perlu diberi untuk pekerja yang belum confirm?

 
0
S*** K********'s avatar'
S*** K********•1 minggu yang lepas inMauTanya

Boleh claim tak MC kat majikan?

Nak tanya dalam tempoh setahun tidak ambil mc...mc tu boleh claim tak kat majikan?

 
0
S*** K********'s avatar'
S*** K********•1 minggu yang lepas inMauTanya

Majikan bayar gaji secara runcit

kalau majikan bayar gaji secara runcit tu boleh diambil tindakan? sehingga 20hb,gaji bulan lepas Masih belum terima penuh. Apa langkah² yg perlu diambil oleh pekerja.tq

 
0
S*** K********'s avatar'
S*** K********•1 minggu yang lepas inMauTanya

Lambat datang kerja 1 minit potong gaji

Tempat kerja saya, kalau lambat 1 minit dia potong RM3.50

Boleh ke saya report ke pejabat buruh?

 
0
Muhammad Hafiz bin Mohd Said's avatar'
Muhammad Hafiz bin Mohd Said•2 minggu yang lepas inMauTanya

DI BERHENTIKAN KERJA NOTIS 24JAM

Salam dan selamat sejahtera, Maklumat Diri:-- Jawatan sebagai "Designer for Machine CNC Laser & Punch"- Bekerja yang kurang setahun di berhentikan kerja notis 24jam. ... Baca lagi
0